A projekt részletes bemutatása

Igal település nemcsak domborzati adottságaival – a páratlan szépségű, festői tájképével – vagy a turisztikailag legfontosabb kincsével, a magas koncentrációjú gyógyvizével, hanem a máig zajló gazdag történelmével együttesen olyan komplex turisztikai szolgáltatóvá kíván válni, mely a Dél-Dunántúl kiemelt turisztikai célpontjai sorába emeli. Jelen projekt keretében a meglévő fürdő – mint kiváló gyógy-turisztikai szolgáltató – mellett, a vallási, történelmi hagyományaiból építkezve kíván európai színvonalú zarándokhelyé válni, a tours-i püspök emlékét őrző Szent Márton Útja (Via Sancti Martini) állomásaként. Ehhez elengedhetetlenül szükséges volt a többségében városközponti helyszínek felújítása, a nagyközönség számára látogathatóvá tétele.


A projekt nem csak az épületek felújítására helyezte a hangsúlyt, hanem a létrejött vallásturisztikai attrakció is a településre jellemző, egyedi kínálatával helyet követel magának a régió, azon belül a megye és szűkebb környezetünk kulturális életében.

A projekt megvalósításával egy olyan piaci rést kívánunk betölteni a létrejött szolgáltatásaink kínálatával, melyre mai rohanó világunkban egyre nagyobb a kereslet. Ezen felül az emberek azon látens szükségletére szeretnénk építeni, mely szerint érzik, hogy valami hiányzik az életükből, de egyenlőre még nem ismerték fel annak mibenlétét. Szlogenünk: „Nyugtasd a lelked és frissítsd a tested” utal a településen található két szolgáltatás komplexitására, egymást kiegészítő, komplementer hatására. A test kényeztetésére a 100%-os önkormányzati tulajdonban lévő gyógyfürdő kínál szolgáltatásokat, míg a lélek lecsendesítésére, nyugtatására, a mindennapokból való csendes elvonulásra, e mellett tartalmas kulturális programokon való részvételre pedig a jelen projekt által megvalósult attrakciófejlesztés adta lehetőségekkel élve nyílik lehetőségük az idelátogatóknak.

Végül, de nem utolsósorban kulturális értékeink megmentésével és látogatóbarát fejlesztésével meg tudjuk nyitni azokat a nagyközönség előtt megosztva ezzel hagyományainkat, múltunkat az erre fogékony érdeklődőkkel.

A következő helyszínekhez köthető attrakciókat hoztuk létre:

 1. Római Katolikus Templom ® Szent–Márton püspök emlékhelye, liturgiák színhelye
 2. Kálvária-domb ® kölcsönös megbékélés emlékműve
 3. Szent-Donát kápolna ® zarándoklatok, körmenetek színhelye
 4. plébánia ® előadások, elmélkedések színtere
 5. lelkigyakorlatos szálláshely ® egyrészt kiszolgáló helyiség, másrészt az elvonulás, a lecsendesedés színhelye
 6. templomkert kialakítása ® a múltunk felidézése, megfelelő környezet biztosítása a turisztikai látványossághoz, rendezvények, kézműves vásárok

A projektben megvalósult fejlesztések többféle lehetőséget kínálnak a lélek és a test együttes megnyugtatására, felfrissítésére, a testi-lelki megújulásra. Ötvözni kell a hagyományos csendes templomi lelkigyakorlatot és a természet adta szépségeket a különböző korosztályok számára.

A fő attrakció az egyik Igalon is áthúzódó Szent Márton zarándokút, a Via Sopianae egy szakaszát foglalja magába. A zarándokút Szombathelyről indul és a Somogy megyei Csököly községben végződik, érintve Igalt, és számos környékbeli települést is (http://viasanctimartini.eu/tematikus-utvonalak/via-sopianae).

A Szent Márton zarándokút közeli települései csillagtúra szerűen egy-egy célpontot jelenthetnek, de gépjárművel akár egy nap alatt is bejárhatók.

Ezek a következők: Polány – Somogyacsa-Gerézdpuszta – Értény – Igal – Fonó.

A felsoroltakon kívül a környéken számos olyan látnivaló található, amit érdemes megnézni, pl. Fekete István szülőháza Göllében, a Török-kút Törökkoppányban, a Mária szobor és ruhái Andocson. Mindezeket kombinálva olcsó szálláslehetőséggel, valamint templomi lelkigyakorlatokkal maximálisan kielégíthetők a célcsoportok igényei.

A lelkigyakorlatokat a római katolikus templomban a helyi plébános, esetenként vendég plébános tartja. Gyakorisága a turnusoktól függ, illetve heti/napi rendszerességgel. A parókia könyvtárában lehetőség van meghitt beszélgetésekre, az udvaron kialakított nyílt közösségi objektumban pedig akár szabadtéri istentiszteletet is lehet celebrálni. A szolgáltatások egyik legfontosabb eleme az idelátogatók elszállásolása. Erre a célra a felújított és átalakított Tóth-ház teremti meg a lehetőséget. A lelkigyakorlatos házban kialakításra kerül 4db 8 ágyas vendégszoba saját fürdőszobával, 1db 2 és 1db 1 ágyas csoportkísérői szoba, illetve közösségi helység. A ház közvetlenül a római katolikus templom szomszédságában fekszik, ideális helyszín ahhoz, hogy a templomban tartandó lelkigyakorlatok alkalmával ne kelljen nagy távolságot megtenni. A parókia átalakításával lehetőség nyílik a könyvtár és a tárgyaló szoba teljesebb kihasználására is, illetve a szabadtéri foglalkozásokhoz kialakításra kerül egy fedett szín oltárral.

Célunk a programok látogatottságának folyamatos növelése volt. Ezek megvalósulásának gazdasági hatása nem csak a projektgazda önkormányzatnál és a hitközségnél csapódik le, mivel a projekt szellemiségéből adódóan – nonprofit szervezetek lévén – nem a közvetlen gazdasági haszonszerzés a cél. Mind az egyház, mind az önkormányzat célja ez által a projekt által a helyi és az idelátogató emberek életminőségének javítása. Mindemellett a helyi gazdaság erősítése, ugyanis a projektgazda csak a lelkigyakorlatos szálláshely igénybevételéért kér önköltségi áron számított összeget. Az idelátogató turisták a szolgáltatásokért közvetlenül a helyi gazdaság szereplőinek fizetnek. Bevezetésre kerül egy helyi pénz jellegű kedvezményrendszer a „Márton dénár” melyet a szervezett programon résztvevő vendégeink kapnak és az együttműködő partnereinknél igénybe vett szolgáltatások 5-15%-át ezzel a bonnal fizethetik. Nyilván ha az idelátogató vendégek költése által a helyi gazdaság megerősödik, az jó az önkormányzatnak is, hiszen többlet iparűzési adó bevételre tesz szert, így közvetetten részesül a projekt hasznából. E mellett a környezet rendbetételével nő a lakosság és a turisták komfortérzete is, szívesebben látogatnak településünkre.

A fentieket összefoglalva a projektnek nem közvetlen pénzügyi haszna fog lecsapódni a projektgazdánál, hanem inkább a 8.-as pontban kifejtett externális hasznok azok, amik jelentősek mind helyi, mind nemzetgazdasági szinten és megindokolják a projekt létjogosultságát. Ezek egyrészt az új dolgozók foglalkoztatásából eredő hatások, másrészt a turizmusban multiplikátorhatásként ismert gazdaság más ágazataira is átterjedő hatások, harmadrészt pedig az ide látogatóknál az itt kapott szellemiség és belső tartás érvényesülése a mindennapokban, melynek számszerűsítésére módszertant dolgoztunk ki, így tudtuk mérhetővé tenni.

A projekt célja a hazai turizmus versenyképességének növelése az által, hogy településünkön – mely a turisták számára a gyógyfürdő kapcsán már nem ismeretlen – egy újabb attrakció létrehozása. Ez által az idelátogatók kulturális, vallási programokon, előadásokon vehetnek részt bővítve ezzel ismereteiket.

A projekt hozzájárulna továbbá azon társadalmi probléma megoldásához, hogy az emberek szabadidejükben értelmes elfoglaltságot találjanak maguknak, családjuknak. A településünk által nyújtandó testi és lelki feltöltődés hatására az idelátogatók megújulva térnek vissza munkahelyükre. Így a projektnek közvetlen pénzügyi üzleti hatása nem jelenik meg a pályázónál. Ezzel szemben multiplikatív hatásként jelentkezik, hogy az itt felüdült vendégek visszatérve munkahelyükre nagyobb hatékonysággal végzik munkájukat, ezzel növelve a termelékenységet. Valamint közvetett hatásként jelentkezik, hogy azok az emberek, akik jól érezték magukat nálunk, azok visszatérnek, egyéb szolgáltatásokat is igénybe vesznek. 

Tervezett attrakciók a jövőben:

Szervezett csoportjaink és más résztvevők számára kínált állandó programok:

 • Szent Márton nyomában – Körtúra autóbusszal, érintve a környéken lévő 5 kegyhelyet.
 • Szent Márton csillagtúra – Gyalogos, kerékpáros, gépjárműves (távolságtól függ) túra 1-1 környékbeli kegyhelyre.
 • Lélek és Víz – Templomi lelkigyakorlat, majd látogatás a gyógyfürdőben.
 • Léleknyugtató séta és szomjoltó bor – Gyalogtúra a szőlőhegyi Szent Donát kápolnához, csendes imádság, elmélkedés, majd rövid borkóstoló az egyik pincében.
 • Örökkön örökké – Házaság-megerősítés a szőlőhegyi Szent Donát kápolnában. Hintóval kikocsikázás a kápolnához, ahol a plébános ismét levezényli a házasságkötési ceremóniát és összeadja a házaspárt.
 • Ünnep ez a nap – Vasárnapi szentmise, majd fürdés és mézes gyógy masszázs a gyógyfürdőben.
 • Bogáncs – Lelkigyakorlat fiataloknak és kerékpártúra (kb. 40km-es körtúra) Fekete István szülőházához (Gölle). A túra közben könnyed játékos vetélkedő Fekete István műveiből. A túra végén frissítő fürdőzés és szauna.
 • Megtisztulás – Délelőtti lelkigyakorlat a templomban, majd látogatás a gyógyfürdőben.
 • A koppányi aga testamentuma – Kerékpártúra Törökkoppányba (12 km, csillagtúra), a túra közben könnyed játékos vetélkedő Fekete István műveiből. Látnivalók: Török-kút, Szentháromság kápolna, Római katolikus templom (XV.sz.), a Koppányi aga síremléke. A túra végén frissítő fürdőzés és szauna.
 • Mária ruhái – Mária szobor és Mária múzeum megtekintése az Andocsi (15 km) templomban, valamint a Szent tó és a Szent kút felkeresése a kolostor parkban. Utazás létszámtól függően autóval vagy kisbusszal, de igény esetén kerékpártúra is szervezhető. Délután fakultatív programként a gyógyfürdő meglátogatása.
 • Geochaching – Modernkori kincsvadászat gyalog, autóval, vagy kerékpárral. Közeli geoládák: Igal, Andocs, Törökkoppány, Bonnya, Felsőmocsolád, Nágocs, Szántód, Somogygeszti, Deseda-tó (Toponár).


Neves ünnepeinkhez kapcsolódó nagyrendezvények:

-       Húsvét környéke: búzaszentelő a vetés megáldásáért, a jó termésért. Helyi gazdák részvételével körmenet a Szent Donát kápolnához. Szentmise, majd tavaszi piknik, hazafelé borkóstolás

-       Július 26.-hoz közeli hétvége: Anna napi búcsú:

-   Szentmise a Szent Anna Római Katolikus Templomban

-   Hagyományőrző „Igali tökös búcsú” helyszíni főzéssel, tökös ételek kóstolásával, vásári forgataggal, hagyományőrző kézműves termékek, helyi bor és méztermelők standjával, fafaragó népi iparművész termékeinek bemutatója, és kézimunka kiállítás.

-   Somogyi Hagyományőrző Huszárok karusszel bemutatója

-      Augusztus 7.-hez közeli hétvége: Szent Donát ünnepe: Körmenet a Szent Donát kápolnához, hálaadás a termény betakarításáért.

-      November 11.-hez közeli hétvége: Szent Márton tiszteletére szentmise a templomban. Kézműves vásár a piactéren. Libából készült ebéd elfogyasztása együttműködő partnereinknél. Délután gyógyfürdőzés, majd újbor kóstolás.

 

Kulturális programjaink:

-      Zenélő templomok programsorozat: hangversenyek a templomban

-      Előadássorozatok a lelki élet nyugalmának fontosságáról interaktív módon

-      Nyílt hittanórák az érdeklődőknek

-      Hitéleti elmélkedések a bibliáról

Csendes napok:

Lelkigyakorlat sorozat a belső béke, az életcélok megtalálása érdekében a helyi plébános és meghívott lelki pásztorok vezetésével és mediátorok segítségével. Elvonulás a világtól, az elme lecsendesítése, elmélkedések.

Az attrakciók szinte mindegyikében szerepel az Igali-Gyógyfürdő, mint a település legfőbb vonzereje. 2012. évben mintegy 550 milliós beruházás realizálódott az 50 éve működő és kiváló gyógyvízzel rendelkező gyógyfürdőben, megalapozva ezzel a létesítmény további fejlődését. Természetes és magától értetődő, hogy egy ilyen nagyságú, Európai hírnévvel rendelkező objektum szerepet kap a vallási turizmus kiterjesztésében.

Az általunk kínált programokon nem kell kötelező jelleggel részt venni, az ide látogató a turisztikai munkatárs tájékoztatása után elmondhatja igényeit, elképzeléseit preferált programokról. Ennek a párbeszédnek eredményeként egyedi programcsomagot is összeállíthat magának a vendég. Projektünkben nagy hangsúlyt kap a turisztikai munkatárs személye, hiszen ő az aki közvetlenül tartja a kapcsolatot a vendégekkel. A szaktudás mellett személyiségével kapcsolatban fontos elvárás az empatikus képesség, a moderátor szemlélet, hiszen a vendégek egy része nem tudja, hogy tulajdonképpen mit is szeretne, mit vár attól az egy-két naptól amit nálunk eltölt. Fontos az is, hogy rávezesse a vendéget a látens szükségletének felismerésére, növelve ezzel elégedettségüket.

Ezen kívül a vendégek megfelelő színvonalú tájékoztatása érdekében TouchInfo elhelyezését tervezzük. Bár nagy hangsúlyt fektetünk a projekt interaktivitására, nem várható el, hogy a bejelentés nélkül érkező, átutazóban lévő és nálunk megpihenő vendégeknek minden időpontban rendelkezésére álljon a turisztikai szakember, viszont fontosnak tartjuk, hogy az érdeklődők megfelelő kulturális élmény birtokában folytassák útjukat, felébresztve bennük az igényt arra, hogy nálunk hosszabb időt is eltöltsenek.