Aktív pihenés

Aktív időtöltés Igal környékén


Ráksi Porta Helyi Termelõi Piac

Igal szomszédságában található a környék legnagyobb piaca, a Ráksi Porta, ahol nem csak õstermelõk és kézmûvesek portékáival várja látogatóit, hanem különleges környezetével, változó programjaival, és igazi falusi konyhájával is. A piac minden szombaton reggel 8 órakor nyitja kapuit.

További információk a piac weboldalán: www.raksipiac.hu



Katica Tanya Élményközpont - Patca

A Katica Tanya Élményközpont több tucat kül- és beltéri játszó alkalmatosságot, állatsimogatót, mintegy 200 háziállatot és több, hazánkban egyedülálló attrakciót foglal magába.

Ezek közül a legkedveltebbek: Közép-Európa legnagyobb fűthető, száraz beltéri fedett csúszdaparkja szabadeséses és családi csúszdákkal, az ugyanitt található játszóbirodalom elkülönült totyogó, gyermek, valamint felnőtt játszórészleggel, Európa egyik legnagyobb – több mint 500 m2-es falabirintusa, a Dunántúl leghosszabb drótkötél lecsúszója, valamint a felnőtt és gyermek pedálos gokart pályák.

Élményközpontunk meglátogatása számos olyan élménnyel tehet gazdagabbá, amelyet együttesen máshol nehéz lenne megszerezni, megtapasztalni. Több generációnak élményekben gazdag, aktív kikapcsolódást nyújtunk kortól függetlenül mintegy 10 hektáros területen. Az élményközpontban mindenki játszva tanul! 2014-ben elnyertük az Év Ökoturisztikai Látogatóközpontja pályázat különdíját, mint a Leginnovatívabb Látogatóközpont.


Az Élményközpont fő elemei: (1) Élmények Völgye és (2) Tópart

Az Élmények Völgyében elérhető programelemek:

A Katica Tanya egy 13 hektáros területen fekvő igazi élményparadicsom a kis- és nagygyermekes családok számára Somogy megyében, a Zselic szívében. 40 féle őshonos és származtatott háziállat emberközelben, a paraszti gazdálkodás bemutatása: tehenet fejhetsz, kenyeret süthetsz, óriás csúszdapark és Játszóbirodalom 3 korosztálynak külön játszórészleggel (totyogó, gyermek és felnőtt), több tucatnyi kültéri és beltéri játszóalkalmatosság (ügyességi akadálypálya, hancúrpajta, pedálos gokart pályák, öreg géppark, pingpongasztal, csocsó, biliárd, óriás memóriafal, stb.) 50 féle előre rendelhető program (gazdálkodási, természetismereti, hagyományőrző vagy kézműves), a fenntartható fejlődést és az ökológia lábnyomot bemutató kiállítás, tatárjárás korabeli palánkvár,a kontinentális Európa legnagyobb működő hajítógépe, erdei kötélpályák és óriás lecsúszók, a Katica tanya étterme, házias ételkínálattal. Télen és nyáron egyaránt remek szórakozási, tanulási, aktív pihenési lehetőséget nyújt 0-100 éves kor között a nálunk található több, mint félszáz játszóalkalmatosság.


A Tóparton elérhető élmények:

Bolyongó – egy 500 m2 területű, fából készült labirintus, amelyben betűket rejtettünk el, 7 különböző méretű trambulin, pontonhíd, kézi kompok, csónakok, vizibiciklik és igazi vízikerékpárok, mezítlábas park, ahol 6 féle anyaggal ismerkedhetsz cipődet és zoknidat hátrahagyva, lufi csúzli, 200 m2-es rendezvénysátor…


Bővebb információ:

info@katicatanya.hu

www.katicatanya.hu

Nálunk a belépőd megváltását követően egész nap korlátlanul használhatod játékainkat!



Túrázási lehetőségek:

Igalban nem csak fürdeni, és pihenni lehet, aki aktívan  szereti eltölteni a szabadidejét annak is többféle kikapcsolódási lehetőséget nyújt a város és a környék. Aki érintetlen tájakat felfedezve szeret kirándulni, Igal környékén könnyen megteheti, hiszen a környező erdők, mezők számtalan túralehetőséget biztosítanak - legyen szó gyalogos, kerékpáros, lovas vagy éppen Nordic-Walking túrázásról.

A kevésbé edzetteknek tudunk ajánlani egy könnyed sétát, a várost övező valamelyik nagyobb „nyaralókkal, présházakkal és szőlőültetvényekkel tarkított” dombjára, ahonnan páratlan szépségű kilátás fogadja majd az idelátogatókat.

Különösen érdemes naplementekor kilátogatni és megcsodálni a lenyugvó napot, ahogyan különböző színekben pompázva eltűnik a dombok takarásában.

A bátrabbak Igalból kiindulva hosszabb túrákra is vállalkozhatnak. Innen indulva vadregényes erdei illetve földes utakon barangolva eljuthatunk egészen a Balatonig vagy a megye déli részére is.


Geocaching:

Aki nem szeret céltalanul a természetben barangolni vagy éppen egy kis izgalomra vágyik miközben az Igal környéki csodaszép erdőket, mezőket járja, annak bátran tudjuk ajánlani a manapság oly népszerű geocaching „vadászatot”. Igalból kiindulva több érdekes helyre elrejtett geocaching ládát is megtalálhatunk, közben pedig megcsodálhatjuk a varázslatos táj minden apró szépségét. Bővebb információ: www.geocaching.hu


Horgászati lehetőségek:

Igalban és környékén számos kisebb és nagyobb horgásztó található. Ezek közül a Deseda a legnagyobb, de emellett a szomszédos Ráksiban, Andocson és Somogyszilban is lehetőségünk adódik hódolni ennek a remek kikapcsolódást nyújtó sportnak.Kaposvártól északra, Toponár mellett található hazánk leghosszabb mesterséges tava a Deseda. A tavat a hasonló nevű patak völgyzáró gáttal történő elgátolásával duzzasztották fel 8 km hosszúságban, 1975-ben. A tó és erdővel tarkított környezete a kirándulóknak és a vízi sportok szerelmeseinek egyaránt kellemes időtöltést nyújt. Halállománya – melyben a magyarországi őshonos halfajok találhatók – elismert horgászparadicsommá tette a tavat.

A Deseda-tó mellett egy tájidegen akácos területen 28,7 hektáron arborétumot telepítettek 1978-ban. Az arborétumban szinte minden hazai fafaj megtalálható.


Vadászati lehetőségek:

Somogy megye kiváló vadállománnyal és rendkívül változatos természeti adottságokkal rendelkezik, hiszen a Balaton déli partján fekvő Külső-Somogyi dombvidéktől a Kaposvártól délre található, rendkívüli szépségű Zselici dombvidéken át a Dráva parti síkságig igen sokféle domborzatú tájjal rendelkezik.

Erdősültsége 27 százalékos, ezzel az egyik legerdősültebb térsége az országnak. Érthető, hogy ez a terület a külföldi vadászok körében is kedvelt.

Igal környékén is több országos körökben jól ismert vadászterület található, hiszen Somogyacsa és Karád térsége is kitűnő vadászterület.




7275 Igal, Szent István utca 107. • +36 82/573-029 • igal@somogy.hu