Fifty-Fifty kedvezmény (50 év felett 50 % kedvezmény) február hónapban MINDEN SZERDÁN az...
Még csak Január van, de az igali fürdő már most az ÉV LEGJOBB CSALÁDI AJÁNLATÁT kínálja...
Ha egy igazán különleges élményre vágysz, akkor csobbanj Velünk az év utolsó napján is!...

1769-ben, amikor a mezővárosi és vásártartási joga megerősítést nyert Igalnak, már használtak pecsétet. Ennek képmezőjében korona, szablyát tartó kar és hatágú csillag szerepel. A páncélos kard hajdu jelkép, amely a későbbi címerekben is szerepel némi változtatással. Ezt a jelképet a hajdu kiváltságot elnyert települések használhatták a címerükben. Az első pecsét képei még nincsenek pajzsra helyezve. Igal akkor kezdett címeres pecsétet használni, miután megerősítették mezővárosi jogállását.

1770-től előforduló iratokon már a címeres pecsét található, ahol a kerektalpú címerpajzsban a páncélos kar vörös-ezüst színű zászlót tart. A címerpajzs felett kiegészítő elemek szerepelnek: ezüst színű páncélos sisak, amely koronát visel – a hétágú korona, a mezőváros földesurának grófi méltóságát jelképezi-, a koronából hét lábon álló, szablyát tartó, kétfarkú oroszlán ágaskodik. Jobbról és balról arany-kék, valamint ezüst-vörös un takarófoszlány öleli körül a pajzsot. A pecsét körirata SIGILUM. OPIDI PRIVILEGIATI. IGALL.

Ezt a pecsétet használták 1856-ig, a bélyegzők bevezetéséig. 1857-1889 között a hitelesítő bélyegzők címert nem viseltek. Az ellipszis alakú formában „Igal Somogy megyében” felirat szerepelt. 1890-ben került használatba újból címeres pecsét. Némi eltérés mutatkozik a korábbi képéhez viszonyítva. Az új címerpajzs csücskös talpú, az oroszlán egy farokkal szerepel, a páncélos sisak nem szemben, hanem félprofilban látható. Körirata: SOMOGY MEGYE IGAL KÖZSÉG. Ezt a címert használta Igal 1949-ig. 1992-ben az Önkormányzati Törvény biztosította lehetőségével élve az Igali Önkormányzati Testület rent alkotott címer és lobogó használatáról. A címer választásánál a történelmi hagyományokat a már a korábban alkalmazott (1890-1949) formát fogadta el a testület.

Igal címere:
A község címere kék színű csücskös talpú pajzs. A kék mezőben levágott páncélos kar szerepel, melynek könyökhajlata a pajzstalp közepében van. Az ökölbe szorított kézfej a pajzsderék elejében zászlórudat tart fel.
A zászló vörös és ezüstcsíkja a pajzsfő közepétől indul, és a pajzsderék bal oldalán ér véget. A pajzsfő feletti ezüstpáncélos sisak arany színű koronáján két lábon álló oroszlán ágaskodik, jobb mancsában kardot vagy szablyát emel a feje fölé. Jobbról vörös és ezüst, balról kék és arany címertakaró omlik le.

Igal lobogója:
Világoskék mező, alsó harmadában fehér háromszögben Igal felirat, a kék mező közepében a címer képe látható A lobogó anyaga selyem, alját ezüst rojt szegi

Keresés
Webkamera
Webcam
Időjárás
Hirdetés
Pek-Snack Kft.